Monday, October 22, 2007

Horia-Roman Patapievici lanseaza volumul "Despre Idei & Blocaje"

trackback de la "Ca sa existi in Romania, trebuie sa existi ca scriitor"

parerea mea este ca se bate apa'n piua pt o cauza pierduta.
in nici o disciplina din Romania nu exista o elita romaneasca. pentru ca
1. nu exista un spirit intreprinzator
2. specialitatea nu este valorizata iar specialistii nu stiu sa o valorizeze pt ca 1.
3. sofistica diletanta romaneasca este foarte apropiata de bascalie iar snippetele culturale iau alura unor afirmatii (reale sau nu) de tipul: steinhardt a fost un evreu [homosexual] convertit la crestinism in inchisoare, cioran si eliade au facut parte din garda de fier, pe marin preda l-a omorat securitatea cu tramvaiul.

conceptul de cultura generala, pe langa faptul ca este iluzoriu, este falit.

personal sunt complet deziluzionat de axele aleatorii create de multimea {eliade, noica, cioran, steinhardt, blaga, ionescu, culianu, patapievici, manolescu, cartarescu, dacii si romanii, hagi, becali, comaneci, doroftei, ceaushescu, eminescu, maiorescu, calinescu, etc}

si sunt de acord ca realizarea profesionala se face in strainatate. ultimul exemplu este lucian bute. un fost antrenor de-al lui spunea ca-i pacat ca iau altii laurii muncii lor. daca bute sau doru ramaneau in ro acum aveau probabil 2-3 medalii de bronz la amatori si lucrau in constructii prin italia.

ma intreb daca hrp ar emigra, prin state sa spunem, in ce s-ar putea realiza. probabil profesor asistent la vre-o catedra de fizica :). dar atat. cu tot respectul pe care il port lui hrp, pentru mine el reprezinta culmea diletantismului romanesc. expert in toate.
inca de la premiza s-a pus in bataia sagetzii si din pacate a fost cucerit de betzia culturii generale.

2 comments:

Cristian Joita said...

Amen!

Anonymous said...

Scuze ca postez anonim dar nu am timp acum sa completez tot felul de campuri, cu atat mai mult cu cat nu stiu daca o sa devin un cititor constant al acestui blog.
Replica mea este pentru Octavian, sper sa nu apara ca raspuns la comentariul lui Cristian Joita.
Sunteti un om prea recent, domnule Octavian Mihai, ca sa il puteti pretui pe Patapievici. Asta se vede din faptul ca nu pretuiti deloc cultura generala si pe oamenii cultivati si, mai ales, nu pretuiti ideea de gandire. Patapievici este un om care Gandeste. Probabil ca in State ideea de a gandi cu capul tau nu are prea mare cautare, e mult mai usor de inregimentat un om care ia de-a gata ideile puse in circulatie si le vehiculeaza la randul sau. Care ar fi dupa parerea dumneavoastra opusul diletantismului in cultura ? Specializarea ? OK, e plina lumea de specialisti. Unii sunt specializati in cantul X din Dante dar nu l-au inteles pe Dante. Daca am nevoie de o parere despre cantul X, o sa apelez la acest specialist. Dar daca vreau pe cineva care are o viziune originala asupra lui Dante, il ascult (si) pe Patapievici. Spuneti ca este falit conceptul de cultura generala? Dar cine te ajuta sa ai o intelegere mai profunda asupra lumii, informatia? Specializarea? Ma indoiesc amarnic. Degeaba ai tot felul de informatii daca nu le poti integra, daca nu ai o coloana vertebrala culturala pe care sa le adaugi si apoi sa ai propria ta parere, propriul tau gust. Sau poate oamenii nu ar trebui sa-si mai doreasca sa inteleaga mai mult ci doar sa mestece ce li se livreaza?
Ati putea reveni asupra ideii de faliment al culturii generale, ca sa inteleg si eu de ce ati imbratisat-o?